A Kákafoki-holtág hazánk ötödik legnagyobb állóvize. A vízutánpótlást komoly vízkivételi művek, a szivornyák biztosítják. A holtág hossza 29,3 km, a meder szélessége 70 – 100 m, a legnagyobb mélység 3 – 3,6 m között változik. A folyók áradása nem befolyásolja a holtág vízszintjét.

A horgászati jogot 2017-től a Magyar Országos Horgász Szövetség gyakorolja a holtágon. A horgászturizmus feltételei minden igényt kielégítően adottak. A holtág vízminősége az utóbbi években végre valóban javulásnak indult, és ez egyrészt a horgászat eredményein is meglátszik, másrészt a víz tisztaságán is.

Jellemző halfajok: ponty, amur, süllő, csuka, harcsa, kárász, keszeg-félék, törpeharcsa.

A Kákafoki-holtágra váltott horgászengedélyek a szarvasi szivornyától a békésszentandrási duzzasztóig szólnak. A napi vagy heti jegy kiváltásához érvényes állami jegy szükséges. A folyóvízre és környékére (Hármas körös, Duzzasztómű) külön horgászengedély szükséges, de ha csak belekóstolnál az élő-vízi horgászatba, az alább felsorolt helyeken lehetőség van napijegy vásárlására is. A duzzasztómű környékén történő pecázáshoz viszont újabban kötelező gáthasználati engedély kell (amennyiben autóval közelíted meg a horgászhelyet), erről érdemes az engedély megváltásakor tájékozódni, a kellemetlen meglepetések elkerülése miatt.

A megfelelő etetést és csalizást is érdemes a lenti helyek egyikén megtudakolni, ugyanis a Körösök élővilágának viselkedése eltérhet más itthoni vizekétől. Természetesen érdemes a helyi legendákat (déli szél elviszi a kapást, stb.) fenntartással kezelni, de a mindenképpen azt javasoljuk, hogy a horgászboltokban tudakold meg az aktuális trendeket, hiszen a Holt-Körös vizére jellemző, hogy ami remek és fogós csalinak bizonyult a tavaszi időszakban, az nyár végére semmit nem ér.

Téli időszakban (november 15 – február 28) tilos csónakból horgászni, illetve tilos az éjszakai (17:00 – 07:00) horgászat.

Horgászengedélyek a következő helyen válthatóak:

Békésszentandrás

            Peca-Sport Horgászbolt – Fő utca 26

            Goldfish Horgászbolt – Fő utca 84

Szarvas

Kákafoki Horgászbolt – Kossuth utca 23

illetve állami engedély birtokában a www.khesz.hu weboldalon online horgászjegy vásárlására is van lehetőség

Bővebb információ a holtágról, horgászatról a www.khesz.huoldalon található.

Plusz információként mellékeljük a Kákafoki-holtág vázlatos térképét, hogy könnyebb legyen kiválasztani a megfelelő horgászhelyet.